Levensduur van lagers verlengen met revisie
20641
post-template-default,single,single-post,postid-20641,single-format-standard,bridge-core-3.1.6,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,qode-theme-ver-30.4.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

NIEUWS

Levensduur van lagers verlengen met revisie

Als grote lagerfabrikant produceert en levert SKF niet alleen lagers, maar het bedrijf is ook specialist in het reviseren en upgraden van bestaande lagers en aanverwante industriële componenten. Dit wordt uitgevoerd volgens wereldwijd goedgekeurde procedures en processen die door SKF zijn gedefinieerd, in speciale servicecentra die strategisch gevestigd zijn over de hele wereld.

Het reviseren van een lager – in plaats van het te vervangen – vermindert zowel de kosten als de impact op het milieu, aldus Rob Bouwmeester, Team Lead Application Engineering bij SKF Nederland.

Wanneer een lager defect raakt, wordt deze meestal vervangen door een nieuwe. Hoewel oude lagers steeds effectiever kunnen worden gerecycled, is er een nog duurzamere aanpak. In plaats van een nieuw lager te gebruiken, kan het bestaande worden gereconditioneerd (zoals revisering ook vaak wordt genoemd). Dit kan enorme voordelen opleveren op het gebied van kosten en milieuprestaties. Om te beginnen vermindert het de benodigde hoeveelheid grondstof met ongeveer 62%. Het zorgt ook voor 70% minder afval. Dit komt omdat het helemaal opnieuw maken van een nieuw lager meer dan 100 afzonderlijke processen omvat. Bij reconditionering wordt dit teruggebracht tot onder de tien.

Over het algemeen kan reconditionering tot 50% goedkoper zijn dan het vervaardigen van een nieuw lager. Daarnaast vraagt het reviseren van een lager ongeveer 10% van de energie die anders nodig is om een nieuw lager te produceren. Het kan daardoor een emissiereductie van wel 80% opleveren. Deze verbetering van de duurzaamheid is van cruciaal belang in de huidige productieomgeving.

LEVENSDUUR VERLENGING

Het andere milieuvoordeel van reconditionering is dat het de levensduur van lagers verlengt – wat een belangrijk doel is voor SKF. Zolang een lager maar op tijd wordt verwijderd – voordat er buitensporige schade is opgetreden – kan het worden gereviseerd. Zo zou een lager in een papierfabriek – met een verwachte levensduur van zes jaar – na vijf jaar kunnen worden verwijderd en worden gereconditioneerd. Dit proces kan nog een keer worden herhaald, waardoor de levensduur van het lager wordt verlengd van zes jaar tot meer dan 15 jaar. Elke keer dat een lager met succes wordt gereviseerd, krijgt het een ‘als nieuw’-garantie van SKF.

Als een lager is geselecteerd voor reconditionering, wordt het naar de SKF-fabriek in Steyr in Oostenrijk gestuurd. Hier wordt het beoordeeld en geanalyseerd. Afhankelijk van de toestand kan het één van de vier niveaus van revisering vereisen…