SKF
SERVICES
Wanneer een lager defect raakt, wordt deze meestal vervangen door een nieuwe. Hoewel oude lagers steeds effectiever kunnen worden gerecycled, is er een nog duurzamere aanpak. In plaats van een nieuw lager te gebruiken, kan het bestaande worden gereconditioneerd (zoals revisering ook vaak wordt genoemd). Dit kan enorme voordelen opleveren op het gebied van kosten en milieuprestaties. Om te beginnen vermindert het de benodigde hoeveelheid grondstof met ongeveer 62%. Het zorgt ook voor 70% minder afval. Dit komt omdat het helemaal opnieuw maken van een nieuw lager meer dan 100 afzonderlijke processen omvat. Bij reconditionering wordt dit teruggebracht tot onder de tien.
Over het algemeen kan reconditionering tot 50% goedkoper zijn dan het vervaardigen van een nieuw lager. Daarnaast vraagt het reviseren van een lager ongeveer 10% van de energie die anders nodig is om een nieuw lager te produceren. Het kan daardoor een emissiereductie van wel 80% opleveren. Deze verbetering van de duurzaamheid is van cruciaal belang in de huidige productieomgeving.
Het andere milieuvoordeel van reconditionering is dat het de levensduur van lagers verlengt – wat een belangrijk doel is voor SKF. Zolang een lager maar op tijd wordt verwijderd – voordat er buitensporige schade is opgetreden – kan het worden gereviseerd. Zo zou een lager in een papierfabriek – met een verwachte levensduur van zes jaar – na vijf jaar kunnen worden verwijderd en worden gereconditioneerd. Dit proces kan nog een keer worden herhaald, waardoor de levensduur van het lager wordt verlengd van zes jaar tot meer dan 15 jaar. Elke keer dat een lager met succes wordt gereviseerd, krijgt het een ‘als nieuw’-garantie van SKF.
Als een lager is geselecteerd voor reconditionering, wordt het naar de SKF-fabriek in Steyr in Oostenrijk gestuurd. Hier wordt het beoordeeld en geanalyseerd. Afhankelijk van de toestand kan het één van de vier niveaus van revisering vereisen. Sommige lagers hoeven alleen te worden gepolijst om ze weer in fabriekscondities te brengen; andere hebben mogelijk machinale bewerking, reiniging en de toevoeging van nieuwe componenten nodig. Lagerprestaties kunnen ook worden verbeterd, bijvoorbeeld door een zwarte oxide coating (Black Oxide) toe te voegen.
Naast het terugbrengen van het lager naar zijn oorspronkelijke staat, levert reconditionering essentiële procesinformatie aan de eigenaar. Analyse onthult namelijk precies welke omstandigheden het lager heeft ervaren. Het lager kan bijvoorbeeld tekenen van te weinig smering of verkeerde uitlijning vertonen. Dit kan helpen het probleem aan te pakken wanneer het lager opnieuw wordt gemonteerd. Ervaringsdeskundigen hebben opgemerkt dat dit soort specifieke aanbevelingen “onbetaalbaar” zijn.Veel, maar niet alle soorten lagers lenen zich voor revisie, zolang de schade niet te ernstig is. Voorbeelden van lagers die gereviseerd kunnen worden zijn: grote lagers; draaikransen, sferische tonlagers, CARB lagers en tontaatslagers. Dit omvat een breed scala aan toepassingen en industrieën, waaronder veeleisende industrieën zoals de staal-, cement- of papierproductie.
Potentiële gebruikers denken misschien dat reconditionering een ‘langzamere’ optie is dan vervanging. Het proces kan echter relatief snel zijn, vooral gezien de mogelijke doorlooptijden voor nieuwe lagers. In één geval heeft SKF binnen 10 dagen een groot lager voor een papierfabrikant gereviseerd. Deze korte doorlooptijden kunnen vaak binnen normale lijnstilstanden worden gehouden – wat betekent dat er geen productiviteitsverlies is.
Het proces biedt zowel economische als ecologische voordelen. Sommige bedrijven zijn gefocust op traditionele statistieken zoals machine-uptime en winst. Voor hen helpen de lagere reparatiekosten en snellere doorlooptijd van revisie om machines zo snel mogelijk weer volledig in productie te brengen. Voor anderen is het milieuvoordeel cruciaal. Velen hebben duidelijke toezeggingen gepubliceerd, zoals het verminderen van de CO2-uitstoot, waaraan ze zich moeten houden. SKF kan hen een certificaat verstrekken om de exacte besparingen aan te tonen die ze hebben gemaakt door middel van reconditionering.
Als vuistregel geldt dat elk lager met een resterende levensduur van meer dan 30% van de berekende levensduur de moeite waard is om te reviseren. Om deze reden zijn de potentiële kostenbesparingen aanzienlijk.
Nadat de reconditionering is uitgevoerd, is het belangrijk om herhaling van de oorspronkelijke schade te voorkomen. Dit kan met condition monitoring, die de voortdurende status van componenten volgt – met behulp van technieken zoals trillingsanalyse. Dit gaat hand in hand met advies van SKF of de IP Groep – zoals tips over smering, uitlijning en montage of demontage van lagers.
Reconditionering kan ook worden opgenomen in een zogeheten Rotating Equipment Performance programma (REP), dat erop gericht is de machineprestaties te behouden. Hier biedt SKF een doorlopend contract voor het onderhoud van componenten zoals lagers, waaronder zaken als conditiebewaking en reconditionering.