Smeerbeheer
19455
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-19455,bridge-core-3.1.9,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,qode-theme-ver-30.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive

EFFECTIEF
SMEERBEHEER
IN SLECHTS
ENKELE STAPPEN

Smeerbeheer

Hoe groot of klein een productiefaciliteit ook is, in elke industrie is smering van groot belang voor de prestaties van het machinepark. Wanneer vaak meer dan 40% van de onderhoudskosten verband houdt met een slechte smering, dan is een goed functionerend systeem van smeerbeheer van cruciaal belang. De juiste hoeveelheid van het juiste smeermiddel met de juiste intervallen is essentieel voor maximale prestaties van de toepassing en een maximale levensduur.

Effectief smeerbeheer bereikt u met het implementeren van een smeer-onderhoudsprogramma dat wordt uitgevoerd in vijf simpele stappen, te beginnen met een smeeraudit. Door het smeer-onderhoudsprogramma op te splitsen in vijf afzonderlijke delen, blijft alles overzichtelijk en kan het ook in alle rust worden geïmplementeerd zonder het overzicht te verliezen.

Smeer-audit

Tijdens een smeer-audit wordt uw volledige machinepark binnen de gehele productiefaciliteit in kaart gebracht, inclusief alle smeerpunten. Maar niet alleen worden de smeerpunten in kaart gebracht, ook wordt er gekeken naar onder- en over smering (te weinig of te veel smeren). Daarnaast volgt er een grondige analyse van de huidige smeermiddelenvoorraad en de gebruikte toepassingen.

 

Een uitgebreide kijk op de toegepaste bestaande smeermethoden, zowel handmatig als middels halfautomatische of volautomatische smeersystemen, maken ook deel uit van de smeer-audit. Tot slot analyseren we samen met de opdrachtgever de huidige (smeer)onderhoudsintervallen en de daarbij gebruikte administratieve systemen.

Inzichtelijk maken van verkeerde toepassingen en mogelijke risico’s

Verkeerd gebruik van smeermiddelen, bijvoorbeeld overmatig gebruik, kan zeer schadelijk zijn voor uw machines en is minstens even erg als te weinig of zelfs niet smeren. Een gevolg is een te hoge druk in de lagers, lekkages bij afdichtingen en sterke vervuiling van omliggende componenten die het daardoor kunnen begeven. Door het inzichtelijk maken van dergelijke situaties, kunnen we maatwerk oplossingen hiervoor aandragen, bijvoorbeeld door het toepassen van automatische smeerpotten of smeersystemen, kalibratie van bestaande systemen en/of het toepassen van real-time monitoring systemen.

Bepalen van de juiste smeermiddelen

Ervoor zorgen dat de juiste smeermiddelen worden toegepast lijkt een logische opmerking, maar de praktijk wijst vaak anders uit. In de loop van de jaren worden er nogal eens alternatieven ingezet door de eindgebruiker of zelfs door de leverancier of fabrikant van het betreffende smeermiddel. Soms kan dit een verbetering zijn, maar lang niet altijd! Door alle smeerpunten in kaart te brengen en de specificaties van de fabrikant te controleren, kunnen we de smeerpunten voorzien van een label met het asset-identificatienummer en de juiste smeermiddel informatie.

Smeerbeheer

Het Perma PRO C-LINE systeem is een volautomatisch autonoom smeersysteem voor het centraal aansturen van meerdere smeerpunten (maximaal zes), waarbij elk smeerpunt separaat elektronisch ingesteld kan worden voor de juiste vetafgifte.

Bepalen en documenteren van de hoeveelheid en interval op elk smeringspunt.

Nadat de juiste smeermiddelen voor elk smeerpunt zijn bepaald, wordt de hoeveelheid en de interval voor het betreffende smeerpunt vastgelegd. Dit is uiteraard een belangrijk punt binnen het smeerbeheer om onder- en oversmering te voorkomen. We zorgen er dan ook tevens voor dat de aanwezige automatische smeersystemen en vetspuiten op de juiste wijze worden gekalibreerd, zodat mogelijke problemen hiermee worden geëlimineerd.

Implementatie in het onderhoudssysteem

De laatste stap binnen effectief smeerbeheer is de implementatie van alle voorgaande punten binnen het onderhoudssysteem van de opdrachtgever. Zodra het smeerbeheerprogramma is vastgesteld, kunnen de smeerpunten en procedures in het bestaande systeem worden opgenomen, zodat werkorders automatisch worden gegenereerd wanneer de volgende smering op elk individueel smeerpunt moet plaatsvinden. Ook het fysiek herinrichten van de smeermiddelenopslag is onderdeel van de implementatie. Dit geldt zowel voor de grotere opslagplaatsen met vaten en drums, als voor de voorraadkasten met kleine handzame verpakkingen, zoals kokers, blikken, flacons en spuitbussen. Alles wordt zo overzichtelijk mogelijk gerangschikt en voorzien van de juiste coderingen op de stellingen en schappen. Uiteraard wordt hierbij ook rekening gehouden met milieutechnische en veiligheidseisen “zijn er lekbakken aanwezig en hebben deze ook voldoende capaciteit? Is de ventilatie en de brandveiligheid op orde? Kunnen de voorraadkasten afgesloten worden en voldoen deze aan de geldende normen?

Lincoln, onderdeel van SKF, is leverancier van handmatige en volautomatische smeersystemen en diverse smeergereedschappen. Voor vrijwel iedere toepassing heeft men wel een oplossing.

Smeer-audit aanvragen of extra informatie over smeerproducten / diensten?

Neem contact op met één van de IP IndustriePartner leden voor een geheel vrijblijvend intake gesprek, waarin wij u alles kunnen vertellen over effectief smeerbeheer.

Voor klanten van:
IP Duursma
+31 (0)55 538 47 47
info@duursma.nl

Voor klanten van:
IP Op den Velde
+31(0)75 653 14 14
info@opdenvelde.nl

Voor klanten van:
IP Partool
+32(0)59 50 88 38
oostende@partool.be

Voor klanten van:
IP Sanders
+31 (0)174 20 49 00
info@bernardsanders.com

Voor klanten van:
IP Zanten
+31(0)413 34 85 85
info@zanten.nl

Onze Partners voor smeerproducten en diensten: