SKF Agri Hub
19849
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-19849,bridge-core-3.1.7,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,qode-theme-ver-30.5.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.1,vc_responsive

SKF AGRI HUB

Betere prestaties grondbewerkingsmachines met SKF Agri Hub

Wat als je downtime kunt verminderen door een duurzame technologie? Stel je voor dat productiviteit kan worden verhoogd door eenvoudigere installatie en vervanging van componenten. Het draait allemaal om het ontwerp en de keuze van de juiste producten. Een mooi voorbeeld voor de agrarische sector is het toepassen van de Agri Hub van SKF.

SKF ontwikkelt oplossingen die landbouw en tuinbouw bedrijven hun productiviteit helpt te verhogen, kosten te reduceren en tegelijkertijd duurzamer te zijn.

Minimale grondbewerking vraagt om nieuwe schijven-eg-technieken

Bodembewerking of grondbewerking is de eerste stap van het landbouwproces. De machines die hiervoor worden gebruikt zijn onder meer eggen, rippers, cultivatoren en ploegen.

Minimale grondbewerking van de basisgrond betekent dat oogstresten bewust op de oppervlaktegrond worden geïntegreerd in de bovenste bodemlaag. Hoe hoger de bedekking van de bodem met plantenresten, hoe hoger de weerstand tegen bodemerosie en dat helpt de bodemvruchtbaarheid in stand te houden.

Vanwege dit nieuwe landbouwproces (minimale grondbewerking) wordt door de belangrijkste fabrikanten van landbouwwerktuigen de techniek van onafhankelijke schijveneggen toegepast (in plaats van seriële montage). Voordeel is met name de hogere werksnelheid (tot 20 km/u) en daarmee kosteneffectiviteit.

Onafhankelijke schijfophanging stelt nieuwe eisen aan lager-oplossingen

Het toepassen van de nieuwe schijven-eggentechnieken creëert de behoefte aan een nieuwe lager-oplossing die in staat is de schijf zelfstandig te ondersteunen en te reageren op kantelkrachten die van de aarde komen en op de schijf inwerken. Daarnaast moeten deze effectief zijn tegen verontreinigingen, zoals slierten, modder en stof, kunstmest, stenen, water en sneeuw. De lager-oplossing moet ook een afdichtingssysteem hebben dat niet beschadigd raakt als deze met hogedruk gereinigd wordt.

Het antwoord van SKF: de Agri Hub

De Agri Hub is een afgedichte, gesmeerde en voorgemonteerde unit met geïntegreerde flens en unieke afdichting. Deze kan niet alleen op eggen worden toegepast, maar ook op machines zoals vormploegen, rippers, schijvencultivators, stoppelcultivators en gecombineerde grond-bewerkingsmachines.

SKF-distributor-logo

SKF Agri Hub kan de productiviteit van typische landbouwmachines aanzienlijk verhogen.

De SKF Agri Hub is met succes getest onder extreme modder- en stofomstandigheden. Zelfs onder weersomstandigheden van -20 °C functioneerde SKF Agri Hub feilloos. De SKF Agri Hub doorstaat al meer dan een decennium de veeleisende uitdagingen zonder prestatieproblemen en is een beproefde oplossing om de productiviteit te verhogen.

Nooit meer smeren: kosteneffectief en milieuvriendelijk

De meeste conventionele oplossingen voor schijveneggen, waarbij de schijven onafhankelijk zijn gemonteerd, hebben een smeernippel op elke schijf om de lagers opnieuw te smeren. Zeer frequente nasmering is nodig, vaak dagelijks, omdat de schijveneg smeermiddel verliest. Dit smeermiddelverlies is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van het feit dat de afdichting niet bestand is tegen de zware bedrijfsomstandigheden.

Bovendien smeren boeren opnieuw om ervoor te zorgen dat alle verontreinigingen, zoals zand, stof en vuil, uit de naaf worden verwijderd door vers vet in te pompen totdat het uit de naaf komt. Een ongewenst neveneffect van deze operatie is vetlekkage in de bodem. De ervaring leert dat dit de bodem met maar liefst 50 kg smeermiddel per machine per jaar grondbewerking belast (fig. 1). Bovendien is nasmeren een tijdrovende en kostbare taak voor de gebruiker van de schijveneg. Het reinigen van de vervuilde nippels, het wassen en opnieuw smeren van een 3 meter brede schijveneg met 20 naven kost gemiddeld een half uur per dag per machine.

Fig.1

Milieu-impact:
SKF Agri Hub vergeleken met conventionele hubs.

Daarentegen biedt de SKF Agri Hub levenslange smering. De hermetische afdichting zorgt ervoor dat er geen smeermiddelverlies kan optreden gedurende de gehele levensduur van deze plug-and-play unit. Centraal in het afdichtingsprincipe staat de “mud block”-afdichting en het speciale labyrint, dat al door SKF wordt gebruikt in toepassingen waar een absoluut strakke afdichting vereist is en zorgt voor een dynamische afdichting tegen stenen, modder en elk soort stof. Voorbeelden hiervan zijn bouwmachines zoals shovelgraafmachines of tractoren en andere landbouwmachines. Een speciaal einddeksel- en O-ringsysteem zorgt voor de statische afdichting van de schijfzijde in de SKF Agri Hub-eenheid, waardoor deze ongevoelig is voor sneeuw, water of modder.

Robuust ontwerp, eenvoudig te installeren en te vervangen

De uitstekende eigenschappen van SKF Agri Hub zorgen ervoor dat deze vrijwel onderhoudsvrij is en uiterst betrouwbaar in gebruik. Tijdens de ontwerpfase is bijzondere aandacht besteed aan de eenvoudige bediening en robuuste constructie.

De tijdens het gebruik optredende axiale en radiale schokken worden opgevangen door een dubbelrijig hoekcontactkogellager. Om de onver-mijdelijke vuile omstandigheden tegen te gaan, is het oppervlak van SKF Agri Hub gecoat met een ecologisch compatibele zinklaag die een relatief lichte reiniging van de units met een hogedrukslang mogelijk maakt. De speciaal ontworpen oppervlaktegeometrie voorkomt dat grassen, stengels of wortels verstrikt raken in SKF Agri Hub.

Fig.2

SKF Agri Hub zorgt voor lagere bedrijfskosten.

Voordelen voor machinebouwers én landbouwers

De SKF Agri Hub speelt een sleutelrol in de verbetering van landbouwmachines. Fabrikanten van grondbewerkingsmachines hebben toegang tot een hoogwaardig mechanisch onderdeel, dat waarde toevoegt aan hun producten en het verlaagt de productiekosten door de eenvoudige montage van de unit.

Voor de landbouwer kunnen de bedrijfskosten van de machine over een periode van 10 jaar tot 30% worden verlaagd (fig. 2). In vergelijking met andere op de markt beschikbare oplossingen en gebaseerd op SKF testresultaten, bedraagt de productiviteit van een uitrustingsstuk uitgerust met de SKF Agri Hub unit maar liefst 100.000 hectare (fig. 3). Daarnaast levert SKF Agri Hub een positieve bijdrage aan het milieu door lekkage van smeermiddel in de bodem te voorkomen.

Fig.3

SKF Agri Hub heeft een zeer gunstige invloed op de productiviteit van het aanbouwdeel.

Ervaringen van een boer

“Mijn boerderij heeft 40 dagen grondbewerking per jaar nodig – 30 in de lente om de maïs voor te bereiden en 10 in de herfst om de tarwe voor te bereiden.

Met de nieuwe SKF-oplossing hoeven de schijven niet te worden gewassen en gesmeerd en bespaar ik een half uur per dag. We rijden met meer dan 20 km/u en ik zie een verbetering in de manier waarop het land wordt bewerkt. De oude 2,5 meter brede eg had een topsnelheid van 7 of 8 km/u en kon 1 hectare per uur bewerken. de nieuwe machine, die ook 2,5 meter breed is, beslaat 2,5 hectare per uur. De oude 20-schijveneg had elk jaar een blik van 20 kg vet nodig en met deze nieuwe oplossing heb ik het smeren en wassen volledig geëlimineerd. In mijn werk sta ik elke dag in contact met de natuur en ik ben blij dat ik met de nieuwe SKF-oplossing de grond niet meer vervuil met vet.”

Download hier de nieuwste Agri Hub brochure

In een wereld waar agrarische ondernemers te maken hebben met moeilijke omstandigheden op het veld en op de markt, is elke innovatie die de productiviteit verhoogt en de kosten verlaagt waardevol.

 

In deze brochure kunt u gedetailleerder kijken naar de technologie achter SKF Agri Hub en bijbehorende producten die de uptime voor elk type boerderij kunnen maximaliseren.